En què consisteixen les cooperatives en dret d’ús?

En què consisteixen les cooperatives en dret d’ús?

Les alternatives a la competència ferotge promoguda pel capitalisme passen per models cooperatius. Aquests treballen des de l’horitzontalitat i cerquen una societat més sostenible, tant en termes socials com ecològics. En aquest entorn van aparèixer les iniciatives de cohousing i coliving, de les quals ja vam parlar, i en concret les cooperatives en dret d’ús, que en aquest article veurem en què consisteixen. Participació en la propietat comunitària Els socis d’una cooperativa en dret d’ús tenen una participació en la propietat de l’edifici, que en el seu conjunt és col·lectiva. A més a més, tenen dret d’ús de les zones comunes i de gaudir del pis fins que hi marxin. De fet, els socis no poden vendre el seu pis, perquè és propietat de la cooperativa. Per aquest motiu és important el concepte “ús”, en aquest tema. En el sector les decisions sobre l’habitatge solen venir predeterminades pel promotor. Ara bé, en aquest cas tot es decideix de manera assembleària. Entre els participants de la cooperativa. Així, doncs, es tria col·lectivament fins i tot el lloc on es viurà i com es farà, és a dir, sota quines normes de convivència i condicions econòmiques. En aquest darrer aspecte, els socis solen pagar una entrada perquè la cooperativa disposi de l’edifici. Tot seguit es fixa un preu a pagar mensualment per habitatge, que vindria a ser, perquè ens entenguem, com una mena de lloguer. Presència a Madrid i Barcelona En el territori espanyol aquestes iniciatives han estat focalitzades, sobretot, en les dues grans capitals. Tant a Madrid com a Barcelona s’han començat a consolidar iniciatives d’aquesta mena. La primera en aparèixer a Madrid ha estat la cooperativa Entre Patios, que porta pocs anys en actiu. En altres països, com ara Noruega o Dinamarca, les cooperatives d’habitatge ja fa més de mig segle que existeixen. El nombre de famílies implicades sol oscil·lar entre les 8 i les 25.

Ampliar información
La responsabilitat d’evitar la bombolla immobiliària

La responsabilitat d’evitar la bombolla immobiliària

Les bombolles no són un fet aïllat. Es repeteixen de manera continuada al llarg de la història econòmica de les nostres societats. Sempre succeeix que l’esclat d’aquestes bombolles sol agafar per sorpresa la majoria de persones. Malgrat els possibles indicis que es puguin donar i que potser alguns experts puguin detectar i advertir. Després de la darrera crisi econòmica, agreujada al nostre país per una bombolla immobiliària de magnitud considerable, convé estar atents per no caure en els mateixos errors. Si d’alguna cosa ens ha de servir la memòria és, justament, per aprendre del passat i no repetir les mateixes pífies. Xifres que s’acosten a les de la bombolla immobiliària Des de fa cinc anys, el preu de l’habitatge no para de pujar. Segons l’informe “Mercado Residencial en España”, de fet, la mitjana de l’increment durant tota aquesta etapa és d’un 6%, i en el cas de grans ciutats podria arribar al voltant del 10%. Cal tenir present també, per exemple, que la compra i venda d’habitatges durant l’abril del 2018 ha augmentat fins a 29,7% respecte a l’any anterior. La demanda d’habitatge puja sense fre, davant dels preus abusius de lloguer. D’altra banda, les condicions per acceptar una hipoteca, per part dels bancs, s’han tornat a relaxar. Moltes xifres s’acosten, en definitiva, a les anteriors a la crisi, quan estàvem immersos en la bombolla immobiliària. És evident que les circumstàncies no són exactament les mateixes. Cada context té els seus interrogants i les seves explicacions. Ara bé, aquesta similitud en les dades ens hauria de posar en alerta. La prevenció passa per la sensibilització i implicació de totes les parts Aquesta és una realitat comprovable. Ens hauria de posar en alerta per tal de prevenir el que pugui passar en el sector pròximament. Els actors econòmics han d’assumir la responsabilitat de treballar perquè la bombolla no es repeteixi. Entre les claus per fer front a aquesta situació, hi ha la transparència, la responsabilitat i l’ètica professional, que s’haurien d’aplicar tots els implicats, des de les diferents administracions públiques fins als ciutadans, passant per les empreses immobiliàries i la resta d’actors del sector.

Ampliar información
El que es demana a les ciutats del futur

El que es demana a les ciutats del futur

El segle XXI, amb els avenços tecnològics i el creixement de la població humana progressant a un ritme fulgurant, planteja una munió de desafiaments que com societats haurem d’afrontar. En alguns casos, com veurem, ja s’hi està treballant. Quins seran els reptes als quals hauran de fer front les grans urbs d’aquest segle? Aquest article de Pisostarragona.cat vol introduir els lectors en aquest tema fonamental de futur. Ciutats sostenibles per fer front al creixement demogràfic Els experts afirmen que a mitjans d’aquest segle la població que viu en ciutats haurà crescut el doble al món. Això provoca que una de les prioritats de l’urbanisme sigui garantir que les nostres ciutats siguin més sostenibles. Entre altres coses, doncs, es busca reduir el consum energètic i els nivells de pol·lució per poder fer front a l’augment demogràfic i de concentració a les zones urbanes. Redissenyar els entorns urbans, de quina forma? És evident que cal repensar les ciutats presents per poder acarar amb garanties els temps futurs. Ara bé, com cal fer-ho? Doncs en el que coincideixen la majoria d’experts és en què s’ha d’aconseguir d’una manera consensuada, que impliqui diferents agents, com ara les empreses privades, els representants polítics i la ciutadania. Tan sols d’aquesta manera, diuen, s’assolirà l’objectiu de planificar i desenvolupar ciutats integradores, que fomentin la inclusió social. El nou urbanisme, pioner a París i Londres Algunes capitals pioneres ja treballen en la planificació d’aquestes ciutats del segle XXI. A París, per exemple, el consistori ha creat el projecte Reinventar París. En aquest projecte el sector privat col·labora amb l’administració pública per tal de transformar edificis i espais públics i adaptar-los a un món sostenible i democràtic. En el jurat d’aquesta iniciativa, hi tenien veu i vot la societat civil i, en concret, els veïns del districte en qüestió. Londres disposa de King’s Cross, un procés participatiu que treballa per la regeneració urbana del centre de la ciutat. I ho fa gràcies a la implicació del govern, la societat i altres agents. Seria interessant que les ciutats del nostre país prenguessin nota d’aquestes iniciatives. Marquen la tendència que possiblement se seguirà en els pròxims anys i en les pròximes dècades.

Ampliar información
La compra online d’habitatges, un fenomen a l’alça

La compra online d’habitatges, un fenomen a l’alça

Plataformes digitals com Pisostarragona.cat permeten trobar pisos d’una manera còmoda i eficient a través de la xarxa. D’aquí uns anys, però, el més probable és que fins i tot puguem firmar el contracte i pagar el dipòsit del pis de manera online. Aquest futur no és tan llunyà com podem pensar, tal com adverteixen els estudiosos. El sector immobiliari, de fet, ja s’està posant les piles amb la qüestió digital. Comprar una casa sense visitar-la Moltes persones podrien tenir les seves reserves, ben comprensibles, a l’hora d’afrontar la compra d’un pis online, sense ni tan sols haver-lo visitat. De la mateixa manera que la tecnologia, les formes de consumir, tanmateix, canvien. Cal tenir present que els millennials estan acostumats a comprar una gran diversitat de productes i serveis a la xarxa. Per què no podrien comprar ben aviat un pis en el context digital, que els resulta tan familiar? Les immobiliàries s’estan adequant digitalment per tal que els pisos es puguin adquirir sense haver de visitar el pis o trepitjar el notari. Ara potser ho veiem estrany i fins i tot arriscat. Els experts, però, asseguren que aquesta realitat no s’ha de descartar, ni molt menys, de cara al futur. Ben al contrari. Encara que algú pugui objectar, amb part de raó, que un pis es tracta d’una inversió important, el sector ja s’està preparant per oferir aquesta possibilitat amb suficients garanties. Objectius: transparència i comoditat Els promotors, per exemple, ja estan pensant de quina manera garantir la confiança del comprador. Com dèiem, avui dia segurament manifestaria inseguretat a l’hora d’efectuar la compra d’un pis d’aquesta manera. Així, doncs, s’està treballant amb itineraris virtuals i imatges en 360 graus. Això substituirà la tradicional visita presencial al pis. D’altra banda, en un dels altres factors que més preocupen, s’està treballant en la seguretat bancària a l’hora de realitzar el pagament de la reserva. Primeres vendes Darrerament ha sortit a la llum que ja s’han venut els primers pisos per mitjà d’internet, tant a la Comunitat de Madrid com a Catalunya. Sembla que la revolució digital afectarà aviat les compres i vendes en el sector. Com sempre, caldrà estar atents a l’evolució de tot plegat.

Ampliar información
Sentencia sobre el pago de la plusvalía municipal

Sentencia sobre el pago de la plusvalía municipal

El Tribunal Supremo ha publicado la sentencia respecto al pago del incremento del valor de los terrenos de naturaleza urbana (IITNU), denominado popularmente como la plusvalía municipal. La principal conclusión a la que ha llegado el Tribunal Supremo es que este impuesto se continuará cobrando en ventas de viviendas que generen beneficios. El vendedor tiene que demostrar las pérdidas en la venda En caso de que se haya vendido un inmueble con pérdidas, será el vendedor quien tenga que demostrar a su respectivo consistorio, aunque sea de forma indiciaria, que éste ha sido el contexto de la transacción. Por el contrario, estará obligado a pagar el mencionado impuesto. Muchos ayuntamientos reactivarán el cobro de la plusvalía Algunos ayuntamientos españoles, ante la falta de una sentencia judicial firme, habían paralizado el cobro de la plusvalía municipal. Ahora, con la reciente decisión del Tribunal Supremo, muchos consistorios volverán a cobrar el impuesto pendiente. Por otro lado, cabe decir que, después de la sentencia, los particulares y las empresas que recurrieron el pago habiendo vendido el inmueble sin pérdidas tendrán que abonar el impuesto próximamente. Es mejor pagar, aunque se recurra Si alguien quiere librarse del pago del impuesto mediante un recurso que demuestre que no hubo beneficios en la venda, es preferible, igualmente, pagar la tasa. De esta forma se evita la posible imposición de sanciones posterior, en caso de que no se nos otorgue legalmente la razón. El Tribunal Supremo aún debe decidir sobre el cálculo de la plusvalía El Tribunal Supremo no ha decidido todavía cómo se debe efectuar el cálculo matemático sobre la cantidad aplicable a la plusvalía municipal. De momento se realiza mediante el valor catastral, pero hay algunas dudas al respecto. De hecho, en el año 2010 un juez de Cuenca anuló una plusvalía municipal porque determinó que la fórmula utilizada era incorrecta. Por este motivo, el Tribunal Supremo abordará esta cuestión.

Ampliar información
Copyright 2016 | PisosTarragona.cat | Una iniciativa empresarial de Buscadores Inmobiliarios S.L. y Grupo ECOticias S.L. - Aviso Legal - Quienes Somos


Este sitio Web utiliza cookies para
mejorar tu experiencia de navegación

CONTINUAR